tisdag 12 maj 2009

Sms-lån leder inte till betalningsanmärkningar


Newsdesk.se skriver på sin hemsida att betalningsanmärkningar genererade av sms-lån är överdriven. Folkia hävdar att deras kreditförluster fortfarande är dem samma (under 2%) trots rådande lågkonjunktur.

Artikeln menar att det är varken produkten eller möjligheten att snabbt låna pengar via sms som är problemet, utan snarare att det förekommer många oseriösa aktörer på marknaden.

”- Vi hoppas att den sedvridna debatten om sms lån kommer att ebba ut i och med att mobilen blir ett allt vanligare verktyg för finansiella tjänster. Problemen i branschen för sms lån ligger inte i själva mobilen utan hos vissa aktörers brist på seriositet då de exempelvis inte genomför tillräckliga kreditupplysningar på sina kunder, säger Marcus Lindström, marknadschef på Folkia.”

Denna artkel tyckte jag var mycket spännande, även fast jag kanske inte vågar lita på den till hundra procent. Självklart är det inte produkten eller mobiltelefonen som är problemet. Enligt mig är det alltid upp till individen att själv ansvara för att betala tillbaka sina skulder och själv överlägga om han/hon behöver låna pengar.

Folkia framhäver att de gör noggranna kreditkontroller på sina kunder. Vilket är bra. Men vad man inte skyltar med är att anledningen till detta är till största del att skydda dig själv som företag. Genom att göra en kreditupplysning på sina kunder mäter de kundernas återbetalningsförmåga.

När de väl har mätt kundens återbetalningsförmåga gör de en analys, där det bedömer risken att inte få tillbaka pengarna de lånar ut.

Således är kreditupplysningen viktigare för Folkia, än för kunden! Det blir därför lite fel när Folkia framhäver att de gör detta enbart för att värna om sina medmänniskor.

Jag tycker att det är självklart att alla företag som lånar ut pengar skall göra en kreditupplysning på sina kunder. Detta för att de själva skall kunna bedöma risken på sina kunder. Ett företag måste jobba stenhårt för att få en så återbetalningsstark kundgrupp som möjligt. Tanken med alla företag är att tjäna pengar. Vi får inte glömma det.

Punkt nummer två som jag inte direkt köper är argumentet att kreditförlusterna skulle vara de samma. Jag hoppas att den fortfarande är låg. Då detta bevisar att de som lånar har för avsikt att betala tillbaka sina lån. Men att kreditförlusten inte skulle påverkas av lågkonjunkturen låter lite för bra för att vara sant.

Självklart påverkas även alla företag om arbetslösheten ökar och omsättningen i samhället minskar. Mig veterligen ökar kreditförlusterna i alla branscher, dock olik mycket.

Så fy på Folkia, som försöker undanhålla att det är ett företag som har för avsikt att tjäna pengar och att det inte lämnar korrekta siffror på sina kreditförluster. De borde ha medgivigt att kreditförlusterna har ökat, men inte alls lika mycket som hos andra företag i samma bransch eller i andra branscher.

Så åter till mitt ledord. Det är upp till individen att själv ansvara för vad man gör och sen ska de som styr detta land satsa pengar på att utbilda vår befolkning till att ta klokare beslut, istället för att sätta massa ”store bror”-lagar som begränsar vår frihet.


Läs hela artikel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ShareThis